Alicja w Krainie Warzyw

Odpowiednio zbilansowane posiłki dadzą Ci siłę i energię na cały dzień. Alicja Szepietowska znana jako Alicja w Krainie Warzyw zawitała na nasz portal ze swoimi przepisami. Ala prowadzi wiele warsztatów w stolicy, a śledząc na fb Warsztaty Kuchni Wegańskiej żadnego nie przegapisz. Będzie smacznie, zdrowo i szybko. Zaczynamy!

 

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Składniki

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti razowego (lub inny jaki chcecie)
  • 1 paczka mrożonego szpinaku (u mnie rozdrobniony)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 suszone chilli lub jedna świeża
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • śmietanka sojowa u mnie schlagfix bez cukru, dobra będzie tez owsiana Oatly
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

W dużym garnku gotujemy wodę, zgodnie z zaleceniami 100g makaronu na 1L wody. Wodę solimy, a gdy zacznie się gotować wrzucamy makaron.

Na woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy chwilę, dodajemy posiekany czosnek, suszone pomidory i chilli. Smażymy aż się zeszklą, następnie dodajemy mrożony szpinak, po kilku minutach wlewamy śmietankę około 300 ml lub na oko J. Gotujemy jeszcze kilka minut aż wszystko się połączy, dodajemy ugotowany makaron. Jeśli jest za gęste dodajemy też trochę wody z gotowanego makaronu, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowy makaron posypujemy płatkami drożdżowymi. Zrobienie całego dania nie powinno zająć nie więcej niż pół godziny. Smacznego!

Buchty z dżemem z owoców leśnych

Buchty na parze z dżemem

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 3 łyżki stołowe oleju
  • Mleko sojowe do posmarowania
  • Słoiczek dżemu z owoców leśnych

Do miski wkładamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i zalewamy ciepłym mlekiem, zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. W drugiej dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól i mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, olej i wyrabiamy ciasto ręką, jeśli potrzeba dodajemy troszkę mąki przy wyrabianiu. Ciasto powinno być sprężyste i nie przywierać do palców. Zostawiamy na 20 – 30 min do wyrośnięcia.

Ciasto wałkujemy na cienki placek wycinamy szklanką kółka, na środek nakładamy niepełną łyżeczkę dżemu, sklejamy i rolujemy. Układamy kuleczki tak żeby były blisko siebie, ale tak żeby miały jeszcze miejsce do wyrośnięcia. Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy mlekiem sojowym. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około 30-40 minut. Smacznego!

Rada: Zamiast dżemu możecie użyć np. masy makowej też wychodzą pyszne.

Sos boloński w wersji wegańskiej

Składniki

makaron-bolonski

Makaron z sosem bolońskim

  • 2 cebule
  • 4 ząbki
  • 1 opakowanie granulatu sojowego 200 gram
  • 1 passata pomidorowa 750 ml
  • 1 łyżeczka oregano
  • łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych (można pominąć)
  • Sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka Vegeta natur
  • Makaron u mnie bucatini (może być spaghetti, tagiatelle)

Jak zrobicie z całego przepisu to wyjdzie bardzo duża porcja spokojnie dla 6-7 osób. Do średniego garnka wlewacie 1,5 litra wody, gotujecie, dodajecie vegetę i granulat, gotujecie około 4 minut, odcedzacie. Na dużej patelni podsmażacie cebulę i czosnek, aż się zeszklą, następnie dodajecie granulat, oregano i tymianek, smażycie przez parę minut. Potem wlewacie passatę i zmniejszacie ogień. Im dłużej będziecie gotować sos tym będzie smaczniejszy, można nawet 2 godziny, ja gotowałam 20 minut, bo byłam głodna. Pomidory to jedyne warzywa, które poddane obróbce termicznej są bardziej wartościowe niż na surowo, a to za sprawą likopenu. W międzyczasie w dużym garnku w osolonej wodzie gotujecie makaron. Gdy sos jest gotowy doprawiacie go solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi, mieszacie z makaronem i smacznego.

Wegański sos kurkowy

Składniki

weganski sos kurkowy

weganski sos kurkowy

  • 500 gramów kurek
  • 1,5 cebuli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pęczek natki pietruszki
  • około 400 ml śmietanki roślinnej kupnej lub zrobionej samemu. Przepis na śmietankę pochodzi stąd – wegańksa śmietanka
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie, można pominąć)
  • olej do smażenia

Na dużej patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy kurki. Kurki myjemy kilkakrotnie zmieniając wodę, żeby pozbyć się farfocli, jeśli macie świeżo zebrane, będzie Wam łatwiej je oczyścić, niż takie zeschnięte z supermarketu. Małe kurki wrzucamy w całości, większe kroimy, dodajemy tymianek, dusimy około 7 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę roślinną, posiekaną natkę, płatki drożdżowe i przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą, a sos zagotuje. Podajemy z kaszą gryczaną lub makaronem.

Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywami

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnki
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki zielonej
  • garść mrożonej kukurydzy
  • 1 brokuł
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Kaszę jaglaną gotujemy: wrzucamy kaszę do suchego garnka i chwilę prażymy, zalewamy wodą i przykrywamy, gotuje się około 15-20 min. W dużym garnku gotujemy wodę, gdy się zagotuje wrzucamy, oczyszczonego i pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek, następnie cebulę, podsmażamy aż się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę oraz brokuła, mieszamy. Do warzyw dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy i przyprawiamy, solą i pieprzem, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Tarta z budyniem i owocami

Składniki

Tarta z budyniem i owocami

Tarta z budyniem i owocami

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
  • Zimna woda (około szklanki, tak żeby wyrobić elastyczne ciasto)
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu

Krem

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • Pół litra mleka sojowego lub innego roślinnego
  • Ksylitol lub cukier

Dowolne owoce do przybrania

Mąkę mieszamy z cukrem/ksylitolem, dodajemy olej, a potem stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto, jeśli trzeba podsypujemy mąką. Wyrobioną kulkę ciasta wkładamy do lodówki.

Robimy budyń tak jak w instrukcji, tyle że bierzemy podwójną ilość budyniu, czyli 2 opakowania, dzięki czemu krem będzie bardziej zwarty. Jest też inny sposób robienia puszystego kremu budyniowego. Do masy budyniowej po delikatnym przestudzeniu wmiksowuje się kostkę margaryny. Ja jednak preferuję wersję bardziej zdrową i mniej tłustą.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wkładamy do foremki na tartę, u mnie silikonową. Dokładnie układamy ciasto z tzw. rezerwą, bo skurczy się podczas pieczenia, dociskamy dobrze żeby przylegało, ciasto które znacznie wystaje poza foremkę obcinamy. Dno ciasta nakłuwamy widelcem, układamy papier do pieczenia i kładziemy na nim coś żeby wypełniło formę i nie pozwoliło ciastu urosnąć np. fasolę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Po upieczeniu na dnie układamy jedną warstwę owoców (może to też być dżem, krem czekoladowy, lub co tylko chcecie), na tym rozkładamy jeszcze ciepły krem budyniowy, po przestygnięciu układamy na nim owoce. Wkładamy do lodówki. Smacznego.

Sprawdźcie inne przepisy Alicji.

Fasola w sosie pomidorowym

Składniki

Fasolka w sosie pomidorowym

Fasolka w sosie pomidorowym

  • 1 szklanka fasoli piękny Jaś
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka cząbru
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki oleju

Fasolę namaczamy na noc, następnego dnia płuczemy i zalewamy świeżą wodą, gotujemy minimum godzinę, aż będzie miękka, można użyć fasoli z puszki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę słodką i wędzoną, przesmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy cebulę i czosnek, ewentualnie odrobinę wody, gdy się trochę podsmaży dodajemy posiekaną papryczkę chilli razem z pestkami. Po 5 minutach wrzucamy fasolę i zalewamy passatą. Dodajemy majeranek, cząber, pieprz ziołowy i dusimy około 10 -15 minut. Na końcu dodajemy oba rodzaje pieprzu i sól. Można zjeść z chlebem lub kaszą.

Babka drożdżowa

Składniki

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

  • 3 szklanki mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka sojowego (lub inne roślinne)
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • Pół kostki świeżych drożdży (50g)
  • Ekstrakt śmietankowy 3 krople
  • Garść rodzynek

Lukier

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Drożdże rozrabiamy z łyżką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem sojowym, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Mleko powinno być letnie, nie może być za ciepłe. Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną (2,5 szklanki) i ziemniaczaną, mieszamy, dodajemy cukier, mieszamy. Następnie wlewamy drożdże i olej, dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy, najpierw drewnianą łyżką, jeśli użyjemy mąki pełnoziarnistej być może konieczne będzie dodanie trochę więcej wody, a potem wyrabiamy ciasto ręcznie. Przy wyrabianiu ciasta będziemy potrzebowali resztę mąki do podsypywania. Po wyrobieniu ciasta dodajemy garść rodzynek, zalanych wcześniej wrzątkiem, żeby spęczniały, następnie odsączonych na sitku. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i wkładamy do formy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Ciasto odstawiamy jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce. Smarujemy mlekiem sojowym po wierzchu i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. na około 45 – 50 minut. Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu ciasta robimy lukier, do małej miseczki wsypujemy cukier puder (można przesiać go przez sito wtedy będzie łatwiej wymieszać) i dodajemy sok z cytryny, mieszamy porządnie aż oba składniki połączą się całkowicie. Lukier nakładamy na babkę.

Żurek z wędzonym tofu

weganski zurek

Żurek z wędzonym tofu

Bulion na trzy litry wody

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cały por
  • 3 suszone grzyby
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 jagody jałowca
  • 5 ziarenek pieprzu

Dodatkowo

  • butelka zakwasu 0,5 litra
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 wędzone tofu 180 gram
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki oleju

Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka, dodajemy też zmiażdżony czosnek. Cebulę kroimy na pół i opalamy nad gazem lub na patelni jeśli mamy kuchenkę elektryczną. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy przyprawy, suszone grzyby i gotujemy przynajmniej godzinę. Po tym czasie przecedzamy bulion, zostawiamy grzyby, które kroimy w drobną kostkę i wrzucamy z powrotem do bulionu, dodajemy 4-5 ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy zakwas i przyprawy, gotujemy, na końcu wrzucamy podsmażone na oleju, pokrojone w kostkę wędzone tofu.

Granola Orzechowo – Kokosowa

Składniki

Granola orzechowo kokosowa

Granola orzechowo – kokosowa

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Garść migdałów
  • Garść orzechów laskowych
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść pestek słonecznika
  • Garść rodzynek
  • Garść suszonych śliwek
  • Garść płatków kokosowych
  • ¼ szklanki miodu z mniszka lekarskiego lub: sztucznego miodu, syropu z daktyli, klonowego, z agawy

Płatki owsiane wsypać do dużej miski, dodać cynamon, migdały, orzechy i słonecznika, dobrze wymieszać. Następnie dodać miód, wymieszać porządnie. Przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15-20 minut, trzeba uważać żeby się nie przypaliły, w trakcie pieczenia dobrze jest je przemieszać. Przestudzić. Suszone śliwki pokroić na mniejsze części, dodać rodzynki i płatki kokosowe, połączyć z upieczonymi i pokruszonymi płatkami z orzechami. Granolę można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu np. słoiku. Świetnie smakuje z jogurtami sojowymi lub z mlekiem roślinnym.

Tortilla z roślinnym serem i tempehem

Składniki

Tortilla z roślinnym serem i tempehem

Tortilla z roślinnym serem i tempehem

  • paczka gotowych placków tortilla (do kupienia np. w Lidlu czy Biedronce)
  • opakowanie sera violife cheddar (do kupienia przez Internet lub w sklepach stacjonarnych z wege żywnością Evergreen, Tofu, Terravege itp.)
  • tempeh (do kupienia w tych samych miejscach co ser)
  • pomidory
  • ogórki konserwowe
  • ogórki kwaszone
  • szpinak
  • ketchup
  • musztarda
  • wegański majonez do kupienia lub zrobienia samemu

Wykonanie jest banalnie proste. Na dużej suchej patelni podgrzewamy placek z jednej strony, przerzucamy na drugą i układamy na nim plasterki sera (żeby się troszkę rozpuścił), zdejmujemy z patelni, układamy tempeh, smarujemy musztardą, układamy pomidora, ogórki, szpinak, polewamy ketchupem i majonezem, zawijamy. I albo jemy, albo pakujemy na wycieczkę. Taki placek jest bardzo sycący i naprawdę pyszny.

Jeśli nie macie takich bajerów jak ser, czy tempeh, zróbcie z warzywami i np. podsmażonym wędzonym tofu, lub z samymi warzywami i tak będzie pyszny.

Jagielnik z rabarbarem
(bez cukru i glutenu)

Składniki

Jagielnik z rabarbarem

Jagielnik z rabarbarem

  • 1,5 szklanka kaszy jaglanej
  • 4 szklanki wody
  • Laska wanilii
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 1 puszka mleka kokosowego, tylko stała część (proponuję np. Kier i w lodówce przynajmniej przez noc)
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • dwie szczypty kardamonu
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • 3-4 łyżki syropu daktylowego (lub innego słodzidła)

Kaszę gotujemy w wodzie, uprzednio płucząc ją na sitku. Do gotowania dodajemy wanilię i połowę ksylitolu. Kaszę studzimy, ale nie do końca musi być ciepła, żeby ładnie się zmieliła, przekładamy do malaksera dodajemy skórkę i sok z cytryny, kardamon, resztę ksylitolu oraz mleko kokosowe, miksujemy. Być może trzeba będzie zatrzymać robota i pomieszać masę, żeby lepiej ją zmiksować, ma być gładka. Rabarbar myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy syrop daktylowy i wrzucamy rabarbar, smażymy 2-3 minuty. Masę z kaszy przekładamy do formy, ja użyłam tortownicy ze specjalną nieprzywierającą powłoką, więc nie muszę niczym jej smarować. Na wierzch ciasta układamy usmażony rabarbar i pieczemy przez 50 -60 minut w 180 stopniach. Ciasto musi dobrze przestygnąć, żeby ładnie się kroiło. Smacznego!

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Składniki

Ciasto drozdzowe z truskawkami i rabarbarem

Ciasto drozdzowe z truskawkami i rabarbarem

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego lub wody
  • 5 łyżek cukru
  • 30g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 3 łyżki stołowe oleju
  • 2-3 krople aromatu śmietankowego
  • Kilogram truskawek
  • 3 łodygi rabarbaru
  • pół paczki płatków migdałowych
  • łyżka cukru

Do miski wkładamy drożdże, dodajemy cukier i zalewamy ciepłym mlekiem, zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, wyrośnięte drożdże, olej, aromat i wyrabiamy ciasto, jeśli trzeba podsypujemy dodatkowo mąką. Ciasto powinno być sprężyste i nie przywierać do palców. Zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia.

Myjemy truskawki, przekrajamy na ćwiartki, myjemy rabarbar i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy owoce z rabarbarem i łyżką cukru. Wykładamy je na ciasto, całość posypujemy płatkami migdałów. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Smacznego!