Przepisy od Vege Bistro

Zastanawiacie się co przyrządzić dzisiaj na śniadanie, obiad albo kolację? A może chcecie zaskoczyć kogoś pysznym deserem? Świetnie trafiliście!
Poniżej przedstawiamy przepisy prosto od szefów kuchni Vege Bistro.

Flaczki z boczniaka

Składniki

Flaczki z boczniaka

Flaczki z boczniaka

  • 500g boczniaków
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczka chilli
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 l gorącej wody
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Boczniaki kroimy w paseczki. Marchewkę, cebulę, czosnek i korzeń pietruszki siekamy w drobną kostkę, a seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Zaczynamy od zeszklenia cebuli i czosnku na oleju. Po chwili dodajemy resztę warzyw i dusimy przez 15 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy i zalewamy gorącą wodą, wrzucamy podsmażone na oleju boczniaki i gotujemy pod przykryciem przez ok 20 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem, wedle uznania.
Autorką przepisu jest Ewelina Borowiec.

Buraczane burgery

Składniki

Burgery buraczane

Burgery buraczane

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 400g buraków małych
  • 1 marchewka
  • 1 mały seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 0,5-1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 płaska łyżeczka chilli
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • bułki
  • sałata karbowana
  • ogórek kiszony
  • pomidor
  • cebula czerwona
  • majonez sojowy
Przepisz na ok. 10szt. Kaszę gotujemy na małym ogniu w 4 szklankach wody. Buraki pieczemy w piekarniku, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Seler, marchewkę, pietruszkę i cebulę ścieramy na drobnej tarce i dusimy przez pare minut na patelni. Ugotowaną kaszę przepuszczamy przez maszynkę do ziemniaków. Przyprawy smażymy przez 30 sekund na gorącym oleju (5 łyżek). Wszystkie składniki łączymy i odstawiamy na 1 godzinę.
Formujemy burgery ok 150g. Smażymy z obu stron, aż się zrumienią. Bułkę przekrawamy na pół, smarujemy majonezem lub dowolnym sosem na bazie majonezu, układamy kolejno sałatę, burgera, pomidora, ogórka, cebulę, przykrywamy górną częścią bułki i jemy. Burger świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami.
Autorką przepisu jest Ewelina Borowiec.

Wegański majonez sojowy

Składniki

Majonez sojowy

Majonez sojowy

  • Majonez
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki musztardy
  • sól czarna 0,5 łyżki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • cukier 0,5 łyżki
  • olej rzepakowy ok 0,5l

 

 

Mleko wymieszać z octem dodać pozostałe składniki nie wliczając oleju. Następnie blendować na wysokich obrotach dolewając pomału olej.

Czekoladowy tofurnik na spodzie bakaliowo orzechowym

Składniki

Tofurnik Czekoladowy

Tofurnik Czekoladowy

Spód

  • sól czarna 0,5 łyżki
  • 50g orzechów włoskich
  • 160g czekoladowych ciastek wegańskich
  • 50g migdałów łuskanych
  • 50 rodzynek
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 2 czubate łyżeczki kakao

Masa

  • 3 łyżki syropu z agawy
  • ok 550g tofu naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • ok, 125ml (pół szklanki) ciepłego mleka sojowego
  • 200g gorzkiej czekolady min. 60%
  • ewentualnie figa do dekoracji

Blachę o średnicy 26cm wykładamy pergaminem. Orzechy, ciastka i rodzynki blendujemy na dość gładko, ale nie na mąkę. Do powstałej masy dodajemy syrop z agawy i kakao. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami, wykładamy na blachę i ugniatamy, żeby masa pokryła całe dno. Gotowy spód odkładamy do lodówki na ok pół godziny. Następnie zabieramy się za masę z tofu. Do miski wlewamy 120ml ciepłego mleka sojowego, wsypujemy kakao i cukier, a następnie mieszamy, aż kakao i cukier się rozpuszczą. Dodajemy pokruszone, odsączone z wody tofu i blendujemy na gładziutką masę, przynajmniej 2-3 minuty. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekoladę po ostygnięciu, partiami wlewamy do masy, po dodaniu całej czekolady blendujemy jeszcze ok 1 minutę, do całkowitego połączenia składników. Wylewamy masę do blachy, gdzie wcześniej przygotowaliśmy spód i odstawiamy do lodówki na min. 3h. Po wyjęciu dekorujemy rozciętą na 8 części figą.

Krem z dyni pachnący pomarańczą

Składniki

Krem z dyni pachnący pomarańczą

Krem z dyni pachnący pomarańczą

  • 1 dynia hokkaido
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżeczka czerwonej pasty curry (można pominąć)
  • ok 0,5l bulionu warzywnego (2 marchewki, por, kawałek seler, 1 korzeń pietruszki, natka pietruszki, 3 ziela angielskie, liść laurowy)
  • 150ml soku z pomarańczy – najlepiej świeżo wyciskanego
  • pierz, sól, curry, oliwa z oliwek

1 sposób:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skóry, kroimy ją w duże kawałki, wyjmujemy pestki. Kawałki dyni obtaczamy w oliwie oraz lekko solimy, wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Zazwyczaj wystarczy 30 min, żeby dynia była miękka, ale trzeba to kontrolować, żeby nie była spalona. Dzięki upieczeniu, dynia będzie bardziej intensywna w smaku. Upieczoną dynię dodajemy do ugotowanego wywaru (bez warzyw), dolewamy sok, pastę curry i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy.

2 sposób:

Gotowanie dyni razem z warzywami na wywar. Warzywa na wywar i dynię kroimy w kawałki. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy , dodajemy starty imbir, a po ok 30 sekundach pozostałe warzywa. Po ok 1 min zalewamy je wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu i gotujemy, aż  będą miękkie. Wyjmujemy warzywa, których używaliśmy na wywar, dodajemy łyżeczkę czerwonej pasty curry, sok z pomarańczy i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i curry.

Syrop gruszkowy

Syrop groszkowy i dyniowy

Syrop gruszkowy i dyniowy

Składniki

  • 1kg gruszek
  • 0,4kg cukru

Gruszki kroimy na kawałki  i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce, babcia zawsze stawiała na oknie😊. Po tym czasie zlewamy syrop i pasteryzujemy w buteleczkach lub słoiczkach.

                                     Syrop dyniowy

Składniki

  • Pół dyni hokkaido
  • Skórka z połowy pomarańczy
  • 5 goździków
  • Woda

Dynię kroimy na kawałki (dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki) dodajemy pokrojoną skórkę z pomarańczy i goździki, zalewamy wodą, tak żeby zakryła dynię na ok 2cm. Gotujemy na małym ogniu, aż dynia będzie się rozpadać, na koniec miksujemy d celu uzyskania konsystencji pulpy. Przelewamy do buteleczek i pasteryzujemy.

Przepisy autorstwa Ady, barmanki Vege Bistro.

Koktajl pobudzający

Składniki

Koktajl pobudzający

Koktajl pobudzający5 cm plaster świeżego ananasa

  • garść szpinaku
  • 3cm świeżego imbiru
  • łyżeczka spiruliny
  • 1 banan
  • woda lub mleko sojowe do rozcieńczenia

Obieramy ananasa ze skóry i wykrawamy twardy środek, wszystkie składniki (oprócz spiruliny) wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko. Dolewamy wody lub mleka, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Posypujemy spiruliną i zdrowo zaczynamy dzień!

 

 

 

 

Mus z kaszy jaglanej, banana i moreli

Składniki

Mus z kaszy jaglanej

Mus z kaszy jaglanej

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 średni banan
  • 1/2 szklanki suszonych moreli (w sezonie świeże 1 szklanka)
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 9 łyżeczek zimnej wody

Nasiona chia zalać zimną wodą i pozostawić na 30 min. Suszone morele zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 min odcedzić i pokroić. Kaszę, pokrojonego banana, nasiona chia i morele zblendować na gładki mus.

Przepis pochodzi z książki Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin.

 

 

 

Spaghetti Bolognese

Składniki

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

  • 100g ziaren słonecznika
  • 1 mała cebula
  • 200g pulpy pomidorowej
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano
  • Olej
  • Makaron spaghetti

Słonecznik zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Cebulę kroimy w malutka kostkę i dusimy na oleju, aż zmięknie. Następnie dodajemy namoczony słonecznik i ciągle mieszając podduszamy ok 5 min. Cebulkę ze słonecznikiem zalewamy pulpą pomidorową, solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy bazylię i oregano. Mieszamy i gotujemy, aż słonecznik będzie miękki, ok 10-15 min. Podajemy z makaronem spaghetti, ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.