Wegańska fasolka po bretońsku
Składniki
- 1 szklanka fasoli piękny Jaś
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka cząbru
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżki oleju
Fasolę namaczamy na noc, następnego dnia płuczemy i zalewamy świeżą wodą, gotujemy minimum godzinę, aż będzie miękka, można użyć fasoli z puszki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę słodką i wędzoną, przesmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy cebulę i czosnek, ewentualnie odrobinę wody, gdy się trochę podsmaży dodajemy posiekaną papryczkę chilli razem z pestkami. Po 5 minutach wrzucamy fasolę i zalewamy passatą. Dodajemy majeranek, cząber, pieprz ziołowy i dusimy około 10 -15 minut. Na końcu dodajemy oba rodzaje pieprzu i sól. Można zjeść z chlebem lub kaszą.
Przepis mamy od Alicji w krainie warzyw.