Odkrywaj miejsca

Wegańska fasolka po bretońsku

Składniki

 

  • 1 szklanka fasoli piękny Jaś
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka cząbru
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki oleju

Fasolę namaczamy na noc, następnego dnia płuczemy i zalewamy świeżą wodą, gotujemy minimum godzinę, aż będzie miękka, można użyć fasoli z puszki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę słodką i wędzoną, przesmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy cebulę i czosnek, ewentualnie odrobinę wody, gdy się trochę podsmaży dodajemy posiekaną papryczkę chilli razem z pestkami. Po 5 minutach wrzucamy fasolę i zalewamy passatą. Dodajemy majeranek, cząber, pieprz ziołowy i dusimy około 10 -15 minut. Na końcu dodajemy oba rodzaje pieprzu i sól. Można zjeść z chlebem lub kaszą.

Przepis mamy od Alicji w krainie warzyw.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.