Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad

Odkrywaj miejsca

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh

Wegańska fasolka po bretońsku

Składniki

 

  • 1 szklanka fasoli piękny Jaś
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka cząbru
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki oleju

Fasolę namaczamy na noc, następnego dnia płuczemy i zalewamy świeżą wodą, gotujemy minimum godzinę, aż będzie miękka, można użyć fasoli z puszki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę słodką i wędzoną, przesmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy cebulę i czosnek, ewentualnie odrobinę wody, gdy się trochę podsmaży dodajemy posiekaną papryczkę chilli razem z pestkami. Po 5 minutach wrzucamy fasolę i zalewamy passatą. Dodajemy majeranek, cząber, pieprz ziołowy i dusimy około 10 -15 minut. Na końcu dodajemy oba rodzaje pieprzu i sól. Można zjeść z chlebem lub kaszą.

Przepis mamy od Alicji w krainie warzyw.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.